Πληροφορίες

Ανάμεσα στη Σητεία και τη Ρόδο, η Κάρπαθος μοιάζει με κρίκο που ενώνει τις ανατολικές της Κρήτης με τα Δωδεκάνησα και τα Μικρασιατικά παράλια. Το δεύτερο σε έκταση νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων παρέμεινε σχετικά ανεξερεύνητο από το τουριστικό κοινό για αρκετές δεκαετίες και αναμφισβήτητα αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον προορισμό διακοπών. 

Με επιμήκες σχήμα και έντονο ανάγλυφο, το νησί χαρακρτηρίζεται από σημαντικές εναλλαγές στο τοπίου του. Ορεινό και βραχώδες, ιδίως στο βόρειο τμήμα του, όπου απόκρημνες χαράδρες, σπηλιές και χείμαρροι διαμορφώνουν ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς, και πιο πεδινό και εύφορο στο νότιο μέρος του, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότεροι οικισμοί. Στις ακτές του νησιού θα συναντήσετε όμορφες αμμουδιές με καθαρά κρυστάλλινα νερά και υπήνεμους κολπίσκους, προστατευμένους από τα κύματα του "ανήσυχου" Καρπάθιου Πελάγους. 

Το πλοίο της γραμμής δένει στα Πηγάδια, την πρωτεύουσα του νησιού, μια σύγχρονη πόλη με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Μαζί με την Αμμοοπή και την Αρκάσα αποτελούν τα τουριστικά θέρετρα του νησιού, καθώς βρίσκονται κοντά σε υπέροχες αμμώδεις παραλίες και προσφέρουν αρκετές επιλογές διασκέδασης. Η καρδιά της Καρπάθου, ωστόσο, χτυπά στο εσωτερικό του νησιού, στην ορεινή ενδοχώρα, εκεί όπου οι παραδόσεις παραμένουν ανέπαφες από το πέρασμα του χρόνου. Ορεινά και ημιορεινά χωριά με αυθεντική ντόπια αρχιτεκτονική και φιλικούς, φιλόξενους κατοίκους κυκλώνουν τα βουνά του νησιού και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε όποιον τα επισκέπτεται.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Όλυμπος, χτισμένη σε ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία κοντά στο βόρειο άκρο του νησιού, απέχοντας περισσότερο από 45χλμ. από την χώρα της Καρπάθου. Πολλοί χαρακτηρίζουν την Όλυμπο ως ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο και δεν έχουν άδικο. Σε ποιό άλλο χωριό της Ελλάδας οι κάτοικοι φορούν καθημερινά τις τοπικές παραδοσιακές τους ενδυμασίες, μιλούν την πατρογονική τους ντοπιολαλιά και δημιουργούν περίτεχνα υφαντά και ξυλόγλυπτα με τον πατροπαράδοτο τρόπο? Η Όλυμπος είναι αναμφισβήτητα ένα μοναδικό χωριό, από τα ομορφότερα της χώρας μας, και μαζί με τα υπόλοιπα γραφικά χωριά της Καρπάθου διατηρεί και εξελίσσει τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό του νησιού. 

Η Κάρπαθος είναι ένας "εναλλακτικός" προορισμός που αξίζει να εξερευνήσετε. Έχει να προσφέρει σαγηνευτικές παραλίες και αυθεντικό πολιτισμό και θα σας χαρίσει ηρεμία, χαλάρωση και υπέροχες αναμνήσεις. Αν είστε τυχεροί θα βρεθείτε και σε κάποιο πανηγύρι ή καλεσμένοι σε έναν παραδοσιακό γάμο, όπου θα γευτείτε καρπαθιώτικες συνταγές, θα απολαύσετε τραγούδια υπό τους ήχους της τσαμπούνας, του λαούτου, της λύρας και του βιολιού, κι αν το κέφι ανάψει θα χορέψετε μαζί με τους ντόπιους κάποιον από τους τοπικούς χορούς. 

Πρόσβαση

Με πλοίο:

  • Στην Κάρπαθο μπορεί να φτάσει κανείς ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, μετά από ένα μακρύ ταξίδι σχεδόν 20 ωρών.

Με αεροπλάνο:

  • Το νησί συνδέεται αεροπορικώς με το αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελ. Βενιζέλος, με την πτήση να διαρκεί 1 ώρα και 20λεπτά. Η συχνότητα των δρομολογίων διαφέρει ανάλογα με την εποχή.
  • Το νησί έχει συχνή αεροπορική επικοινωνία και με τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κάσου και της Σητείας.
  • Στο αεροδρόμιο της Καρπάθου φτάνουν επίσης και πτήσεις τσαρτερ από διάφορες πόλεις της Ευρώπης.